Karda kışta araba kullanmak

Dünden beri Ankara’da yoğun olmasa da kar yağışı ve 0’ın altında dereceler gözleniyor. Bundan dolayı, kaldırımda yürümenin zorlukları kadar arabayla da sorunlar yaşanıyor. Bu sabah ofise gelirken çektiğim sıkıntıların ışığında, ilk iş “karda araba” kelime grubunu Google’da arattım. Bulduğum en güzel sonuç olan ntvmsnbc’nin haberini sizinle paylaşmak, kendim de hep hatırlamak istiyorum. ntvmsnbc de bilgileri Kadir Acar’ın internet sitesinden aldığını belirtmiş ancak herhangi bir bağlantı verilmemiş. Kendi çabalarımla ilgili adresin bu olduğunu buldum. Buradan Kadir Acar’a teşekkür ederken, ntvmsnbc’yi kınıyor, ve sizinle bu bilgileri paylaşıyorum 😉

İYİ GÖRÜŞ
Görüş ne kadar iyiyse, güvenlik de o kadar yüksek olur. Yola çıkarken otomobilin camlarını kar birikintileri, buz ve buğulanmadan temizleyin ve asla çevreyi küçük bir delikten izlemeye kalkmayın. Hızlanmaya başladığınızda uçuşmaya başlayacak olan karın, arkanızdan gelen sürücülerin görüş açılarını olumsuz etkileyebileceğini düşünerek otomobilinizin tavanını da kar birikintilerinden temizleyin.

HAZIRLIKLI OLMAK
Çok kar yağan bölgeler için en iyi hazırlık mümkün olduğu kadar yeni kar lastiği kullanmaktır.

YOLA ÇIKIŞ
Mümkün oluduğu kadar rahat oturmaya ve asla kalın şeylerle direksiyona geçmemeye dikkat edin. Paltonuzu çıkarmadan direksiyona geçmenin hareketlerinizi oldukça kısıtlayacağını ve emniyet kemerinin koruyucu etkisini azaltacağını asla aklınızdan çıkarmayın. Motoru çalıştırdıktan sonra ısıtmak için beklemek yerine hemen yola çıkın. Bu sayede katalizörü daha hızlı ısıtarak daha çabuk devreye girmesini sağlarsınız ve motor yağının benzin buharı nedeniyle sıvılaşmasını önleyerek zararlı emisyon rakamlarının abartılı şekilde artmasını engelleyebilirsiniz. Yola çıktığınızda kalorifer sisteminin üfleçlerini maksimuma getirip tüm havayı ön cama yönlendirerek nefesinizden gelen nemli havanın yaratacağı buğulanmadan kurtulabilirsiniz. Camı hafifçe aralayarak hava sirkülasyonunu sağlayın.
Eğer arkadan itişli bir otomobil kullanıyorsanız bagajınıza koyacağınız birkaç kum torbası tekerleklerin daha iyi tutunmasını sağlayacaktır.

SÜRÜŞ STİLİ
Herkes bilse de bir kez daha tekrarlamanın kimseye bir zararı yok. Otomobilinizi daha dikkatli sürün, yani normal günlere göre daha yavaş ve öndeki araçlarla daha fazla takip mesafesi bırakarak kullanın. Fren mesafesinin uzayacağını asla aklınızdan çıkarmayın, abartılı hızlanma ve frenlerden mümkün olduğu kadar kaçının. Eğer aracınızda ABS varsa bunun faydalarını kullanın: Hafif hafif titremeye başlayan fren pedalı, lastiklerinizin tutunma potansiyelinin nerede olduğunu size gösterecektir. Eğer ABS yoksa bloke olmuş tekerleklerle asla yönlendirme yapılamayacağını aklınızdan çıkarmayın. Bu nedenle fren sonrasında araç kayarken engele uygun bir mesafe kala freni bırakın ve engeli bu şekilde aşmaya çalışın.
Yumuşak ve taze karda tam frenin duruş mesafesini kısaltacağını aklınızdan çıkarmayın. Çünkü bloke olan ön tekerlekler bir kürek gibi işlev görerek aracın önünde kar birikmesini sağlar. Bu durum ani fren yaptığınızda kısa sürede durmanızı sağlaması bakımından avantajlı da olsa daha sonra arabanın toplanan o kara saplanacağını ve çıkarmak için uğraşmanız gerekeceğini unutmayın.

RİZİKOLAR
Rüzgara açık yerlerde (açıklıklar, köprüler…) buzlanma riskinin artacağını ve yolu kaplayan kar tabakasının altında buzdan bir zemin olabileceğini asla aklınızdan çıkarmayın. Virajlara girerken hızınızı mümkün olduğu kadar düşürün ve direksiyonu mümkün olduğu kadar yavaş çevirin. Aracınızın tekerleklerini mümkün olduğu kadar homojen zeminde tutmaya özen gösterin.

KALKIŞ
Alışmış olduğunuz gibi birinci viteste kalkış yapın. Hafifçe patinaj yapan tekerlekler karı kazıyarak asfalta ulaşmayı sağlayabileceğinden kalkışınıza yardımcı bile olabilir. Arabanız hala kalkmıyorsa 2. viteste kalkmayı deneyin, yarım debriyajla azar azar gaz verin. Çoğu kişi ne kadar gaz verir, ne kadar yüksek devirde debriyajı bırakırsa aracın o kadar kolay kalkacağını sanır; ancak bu arabanın takıldığı yere oturmasından başka bir işe yaramaz. Eğer kaygan bir zeminde hareketsiz kaldıysanız birinci vites ve geri vites arasında hızlı geçişler yapıp gaza basarak kurtulmayı deneyin. Bu da yardımcı olmuyorsa çekişin olduğu tekerleklerin altına birşeyler koyun ve yakın çevresindeki karları mümkün olduğu kadar temizleyin.

YOKUŞLAR
Yokuş tırmanıyorsanız mümkün olduğu kadar hızlı girerek tekerlekler döndüğü sürece aracın hareket enerjisinden faydalanmaya çalışın, durmaya yakınken gaz verin. Eğer hiçbir şey işe yaramıyorsa geriye dönüp başka bir yol bulmaya çalışın! Uzun yoldan gitmek tek bir yokuşta birkaç saat geçirmekten her zaman için daha mantıklıdır.

ARKADAN İTİŞLİ OTOMOBİL
Eğer arkadan itişli bir otomobil kullanıyorsanız bagajınıza koyacağınız birkaç kum torbası tekerleklerin daha iyi tutunmasını sağlayacaktır. Kış için çivili lastik takanlar, eski lastiklerini bagaja yerleştirebilirler.

ÖNDEN ÇEKİŞLİ OTOMOBİL
Eğer otomobiliniz önden çekişliyse ve yokuş yukarı çıkmakta zorlanıyorsanız aracınızın yönünü değiştirin ve yokuşu geri geri çıkmayı deneyin. Tabii trafik buna müsaitse.

Not: Sevgili Kadir Acar, sitesinin arabalar bölümünde bir çok konuda ipuçları veriyor.

Share This

One Comment on “Karda kışta araba kullanmak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *